Langkau ke kandungan utama

Catatan

8 pautan Google yang pengguna mesti tahu

Adakah Google tahu dimana anda berada sekarang? Apakah minat kita juga diketahui Google? Dimana google simpan setiap perkataan yang kita pernah taip di Google chrome? Telefon terlupa letak kat mana?

8 link Google yang penting
Google sentiasa merekodkan semua data kita dalam produk google yang kita gunakan secara sedar atau tidak. 8 link ini boleh kita gunakan untuk melihat balik apa yang google simpan.

1. passwords.google.com

Google simpan rekod username dan password yang kita masukkan dipelbagai laman web semasa Google Chrome atau Android.

Google sediakan laman web untuk kita semak semua rekod ini semula.


2. google.com/android/devicemanager

Kita boleh gunakan link ini untuk tengok cek Smartphone Android berdaftar dengan akaun kita.

Boleh gunakan untuk cari lokasi semasa smartphone kita kalau phone tu tengah hidup dan ada sambungan internet. Boleh macam miss call lagi phone tu.

Boleh juga gunakan untuk kunci dan padam data sekiranya phone kita hilang.

3. accounts.google.com/SignUpWitho…
Catatan terbaharu

Download Update terbaru DotA 2 Patch 7.00 di Main Client

Lebih kurang pukul 8:30 pagi tadi, 13 Disimber 2016, patch 7.00 DotA 2 sudah boleh dikemaskini di Main Client. IceFrog sendiri yang tweet buat pengumuman.


Jadi aku pagi tadi semak saiz update lebih kurang 6.1 GB, dengan kelajuan internet rumah aku hanya boleh download 120 KB/s, aku perlukan lebih kurang 15 jam, aiyaa!

Perubahan dalam pacth amat ketara berbanding patch sebelum ini seperti aku tulis dalam post Final Major Boston. Jadi memang betul la. Aku tak dapat tulis semua perubahan dalam dota 2 dekat sini, boleh rujuk laman web dota2.com/700

5 kategori perubahan besar DotA 2 dalam Patch 7.00
1. Hero Baru - Monkey King

Dalam page ini ada lore mengenai Monkey King, Komik, Set Terrain dan Arcana baru.

2. HUD Baru

Dengan kata lain perubahan besar dari segi interface, iaitu rupa bentuk game tu sendiri contohnya minimap, top bar, list kedai, courier, inventory dan lain-lain

3. Pra-Game Baru


Ada perubahan semasa fasa pemilihan game, dengan pelbagai info berguna untuk membuat keputusan dan 3…

Team OG ditabal Juara DoTa 2 di The Boston Major 2016

Pada 11 Disember 2016 waktu malaysia, Team OG ditabalkan Johan DotA 2 dalam The Boston Major 2016.

Team OG menewaskan pasukan AdFinem dengan 3:1 dalam siri best of 5. Walaupun game 1 dan game 2 didominasi oleh OG, game 3 memberi harapan kepada penyokong AdFinem

Game 3, hampir 80 minit penuh dengan aksi, kejutan, debaran dan emosi. Aku pun tengok dalam rumah sorang diri menjerit beri sokongan kepada AdFinem

Bukan setakat penonton di Wang Theater yang bersorak, malah pengulas pun sampai menjerit sekali disaat akhir game 3 itu. Aku sendiri tak senang duduk dibuatnya.

Aku sertakan sekali video pendek dibawah, saat dimana MNT dari AdFinem cuba menghancurkan throne pihank lawan


Game 4 kembali didominasi semula oleh OG dengan berkesudahan OG ditabalkan juara The Boston Major. Team OG membawa pulang USD$ 1,000,000 (RM 4,426,000.00), AdFinem pula RM 2,213,000.00 (USD$ 500,000)

4 Kejohanan Major dianjurkan Valve setakat ini, dan Team OG berjaya menjuarai 3 daripadanya. Satu-satunya team yang be…

DoTa 2 The Boston Major - Hari Ketiga Main Event | Suku-Akhir | 9 & 10 Disember

Semalam pukul 10.30 malam, 9 Disember berlangsungnya peringkat suku-akhir Dota 2 Boston Major 2016. Hari yang penuh dengan debaran dan kejutan, emosi dan harapan. 4 team akan melangkah ke separuh akhir, dan 4 pasukan lagi terpaksa meninggal pentas Boston Major.

Perlawanan antara Virtus.pro vs Evil Geniuses membuka tirai hari ketiga dengan game 1 didominasi penuh oleh EG. Walaupun ramai yang mengatakan VP sebagai calon juara, tetapi EG lebih nampak bersedia, hanya 19 minit diperlukan untuk memaksa VP menyerah kalah dalam game 1. Dalam game 2 selepas itu banyak dikuasai VP tetapi VP payah nak menyerang kubu EG walaupun kerapkali team fight dimenangi VP. Game 2 berlanjutan lebih dari 1 jam, setiap kesilapan boleh membawa padah, dan VP menerima padahnya apabila Divine Rapier dibeli No[o]ne dijatuhkan, EG mara ke separuh akhir, VP tersungkur akhirnya, harapan penyokong CIS berkubur.


Seterusnya perlawanan yang dinanti-nantikan penyokong DotA 2 Malaysia, WG.Unity menentang OG. Memang atas ke…

DoTa 2 The Boston Major - Hari Kedua Main Event | 8 & 9 Disember

Aku tertidur awal semalam, banyak game terlepas ... argh! Tak dapat tengok team faceless beraksi, sedih gua, bertambah lagi sedih sebab kalah pulak. Okay, seperti hari pertama Main Event Boston Major semalam, hari kedua juga berlangsungnya pusingan penyingkiran. 4 pasukan layak ke peringkat suku-akhir sekiranya menang, dan 4 pasukan lagi akan tersingkir. Setiap pasukan yang tersingkir membawa pulang RM 277,090.63 (USD$ 62,500).

Hari kedua dimulakan dengan Digital Chaos menang agak mudah menentang pasukan faceless, nampak porak peranda terutamanya game 2. Digital Chaos menang 2:0. Siri seterusnya antara Team NP dan Ehome. Hampir semua ahli antara kedua team ini merupakan vateran dalam DoTa 2, orang kata ayam lama ar, terutamanya Ehome ..! yosh! Sejak dari semalam, semua siri berkesudahan 2:0, tetapi pertembungan antara NP dan Ehome berkesudahan 2:1 dengan kemenangan milik NP, dan Scientists Still Baffled


Jam menunjukkan pukul 5.40 pagi, aku terjaga dari tidur, terus gosok gigi, ambil w…

DoTa 2 The Boston Major - Hari Pertama Main Event | 7 & 8 Disember 2016

Hari pertama peringkat penyingkiran berlangsung pukul 11.00 malam tadi waktu Malaysia, dengan 4 pasukan layak ke suku-akhir Boston Major dan 4 pasukan lagi tersingkir. Semua siri dimainkan dengan format Best of 3, perlu menang 2 dari 3 game. Sebelum ini pada 3-5 Disember berlangsung peringkat kumpulan yang menentukan kedudukan setiap pasukan dalam peringkat penyingkiran ini.


Siri pertama di mulakan dengan King of CIS, Virtus.pro menundukkan iG Vitality. Walaupun penguasaan awal game 1 didominasi oleh iG Vitality tetapi apabila sampai pertengahan game Virtus.pro menunjukkan kenapa meraka adalah calon juara dengan team fight sentiasa menyebelahi mereka. Game 2 lebih rancak dengan dominasi team fight yang seimbang dan sentiasa bertukar tangan, tetapi selepas hampir sejam, iG Vitality tersungkur akhirnya.

Aksi Dota 2 disambung lagi dengan perlawanan antara 2 juara The International, Evil Geniuses vs Wings Gaming. Walaupun Wings dijangka menang tetapi Evil Geniuses lebih hebat dan menewa…

Ulasan drama bersiri Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Sementara menunggu Boston Major, boleh aku ulas sikit berkenaan drama bersiri Dirk Gently's Holistic Detective Agency yang bagi aku memang menarik otak! Drama ni diadaptasi dari novel nukilan Douglas Adams, judul novel sama dengan judul drama ni. Drama dalam genre detektif berunsurkan Science fiction (sci-fi). Kisah berkisar tentang pengembaraan Dirk Gently (Samuel Barnett), penyiasat pelik dengan ditemani oleh Todd Brotzman (Elijah Wood) yang acuh tak acuh jer nak ikut Dirk.


Tak banyak sangat aku boleh tulis pasal cerita ni tanpa spoil, bagi aku drama ni kelakar, banyak unsur kejutan dan jalan cerita yang menarik. Drama ini mula bersiaran di Amerika sejak 22 Oktober 2016 melalui saluran BBC Amerika, sayangnya di Malaysia tiada lagi. Tetapi mengikut sumber dari wikipedia, Netflix akan menyiarkan drama ini bermula 11 Disember nanti untuk kawasan diluar Amerika.

Info trivia, novel Dirk Gently pernah diadaptasi sebelum ini ke drama bersiri pada tahun 2012, dengan episod pilot pada t…